Short Answer type Questions: একাদশ শ্রেণি। বিষয় ইংরেজি

একাদশ শ্রেণি "SAQ" বিষয় ইংরেজি একাদশ শ্রেণি বিষয় ইংরেজি

Short Answer type Questions:
1. What is the full name of Octavio Paz?
Ans. The full name of Octavio Paz is Octavio Paz Lozano.

2. To which country did Octavio Paz belong to?
Ans. Octavio Paz belong to Mexico

3. What was the prize that was awarded to the Mexican writer Octavio Paz for literature?
Ans. Octavio Paz was awarded the Nobel Prize for literature

4. Name the poet of the poem ‘Brotherhood’
Ans. The poet of the poem ‘Brotherhood’ is Octavio Paz

5. Who was Claudius Ptolemy to whom Octavio Paz pays homage through this poem?
Ans. Through this poem, Octavio Paz prays homage to Claudius Ptolemy who was an astronomer and mathematician of around the year 100 A.D.

6. How many lines does the poem ‘Brotherhood’ comprise of?
Ans. The poem comprises of only eight lines

7. What type of a poem is ‘Brotherhood’?
Ans. The poem ‘Brotherhood’ is a lyrical poem

8. I am a man : little do I last’ What does this line suggest?
Ans. This line suggests that the life of a human being is shot

9. ‘and the night is enormous’- ‘night’ suggest here?
Ans. The word ‘night here suggests Death

10. What does the poet see when he looks up?
Ans. When the poet looks up he sees that the stars are writing

11. ‘unknowing I understand’ understand?
Ans. The poet understands that he has a very special place in this universe -what does the word What does the poet

12. How does Octavio Paz introduce himself in his poem ‘Brotherhood’?
Ans. Octavio Paz introduces himself as a man in his poem ‘Brotherhood’

13. What do the control stars in the poem ‘Brotherhood?
Ans. In the poem ‘Brotherhood’ the stars control the human life on Earth

14. What is the limitation as stated in the first line of the poem ‘Brotherhood’?
Ans. The limitations as stated in the first line of the poem ‘Brotherhood’ is that man has a very short span of life

15. How was Octavio Paz connected to India?
Ans. Octavio Paz came to India in 1952 under the influence of both Hinduism and Buddhism

16. Name a few writers from South America who represent the influential popular writings of the America?
Ans. A few writers from South America, who represent the influential popular writings of the Americas are Octavio Paz, Pablo Neruda, Gabriel Garcia Marquez and Mario Vargas Llosa

17. When does the poet understand that someone had spelled him out?
Ans. At the very moment when the poet saw that he too is written someone spells him out.

18. What does the poet finally understand at the end of the poem?
Ans. The poet finally understands that at the end of the poem someone had spelled him out

19. What do the stars write?
Ans. The stars write every human being’s place in the universe

20. What type of brotherhood is established through this poem?
Ans. Through this poem ‘Brotherhood’ Octavio Paz stablished the brotherhood between man and universe

1. একাদশ শ্রেণি বাংলা বিষয়

2. একাদশ শ্রেণি “SAQ” বিষয় ইংরেজি

3. দ্বাদশ শ্রেণী ইংরেজি বিষয়

4. রূপনাৱানেৱ কূলে কবিতার বড় প্রশ্ন এবং উত্তর (উচ্চমাধ্যমিক)

5. রাষ্ট্রবিজ্ঞান দ্বাদশ শ্রেণী

6. দ্বাদশ শ্রেণীর ইতিহাস বিষয়

7. দ্বাদশ শ্রেণী ভূগোল বিষয়

8. দ্বাদশ শ্রেণী ইংরেজি বিষয়

9. কম্পিউটার অ্যাপ্লিকেশন বিষয় দ্বাদশ শ্রেণি

10. একাদশ শ্রেণি বিষয় ইংরেজি

12. উচ্চমাধ্যমিক”শিক্ষা বিজ্ঞান বিষয় এর (SAQ)” অধ্যায়(1) “শিখন(Learning)”

13. উচ্চমাধ্যমিক”শিক্ষা বিজ্ঞান বিশ্বের বড় প্রশ্ন এবং উত্তর” অধ্যায়(1) “শিখন(Learning)”

14. উচ্চমাধ্যমিক শিক্ষা বিজ্ঞান বিষয়

15. CLASS 12 BENGALI MCQ

https://www.wbanswer.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *